0

Om STUB

STUB Vin gaarder grundlagt i 2017 på ’Skambækgården’ ved Nostrup på sydsiden af halvøen Røsnæs, der med sine solrige, sandede, sydvendte skråninger ned mod Kalundborg Fjord danner den perfekte ramme for dyrkning af dansk vin.

Røsnæs

Halvøen Røsnæs er Danmarks førende vindistrikt, og rummer nu 4 vingårde, der tilsammen dyrker vin på ca. 15 ha. Med en årlig produktion på over 60.000 flasker vin, står vinlandet Røsnæs for min. 25 % af den danske vinproduktion.
Læs mere

Vores vine

På STUB Vingaard sælger vi vores egne vine - og et lille udvalg af rødvin fra vores foretrukne vingård i Toscana.

Vores eget sortiment rummer i 2021 disse vine:      
STUB Pink Pony 2020, rosé, Rondo  
STUB Yellow Yearling 2020, hvid, Solaris      
STUB Mellow Mare 2020, fadlagret hvid, Solaris      
STUB Sparkling Stallion 2019, mousserende, Johanniter

Vores vine

På STUB Vingaard sælger vi vores egne vine og et lille udvalg af rødvin og olivenolie fra vores foretrukne vingård i Toscana. Vores eget sortiment består i 2020 af 2 vine:

Om STUB

For at forstå vores valg af navn til vingården skal I vide, at mit fulde navn er Carl Frederik Stub Trock -  og at jeg er født i 1954

Præcis 200 år tidligere blev én af mine tip-tip-tip-oldefædre født, nemlig Otto Frederik Stub. Meget senere blev han kaptajnløjtnant og senere kommandørkaptajn, og han blev ejer af Kalundborg Slots Ladegård (det nuværende ’Kaalund Kloster’, tidl. Kalundborg Rådhus) i perioden fra 1795 til 1807 med tilhørende ‘bøndergods’ incl. halvøen Røsnæs.

Hans ejerskab blev kort, da gårdens længer brændte i 1806, og selv om de blev genopført, solgte han i 1807 gården til sin svigersøn Jacob Schnell. Denne solgte bøndegårdene fra i perioden 1809-11, og selve ladegården blev solgt på auktion i 1824. Otto Frederik Stub døde i 1827 (72 år gammel), mens hans enke boede i Kordilgade frem til sin død i 1844.
En af deres sønner, født i Kalundborg i 1791, var den første Carl Frederik Stub, min tiptipoldefar.

Han blev proprietær på Arnakkegård med sin første hustru, med hvem han bl.a. fik datteren Margrethe Caroline Stub (f. 1823), der blev gift med min tipoldefar Peter Hermann Gottlieb Trock (f. 1819) i 1853, hvorved de 2 slægter Stub og Trock blev forenet, og hvorved det blev muligt, at jeg kunne fødes ca. 100 år senere.

Disse dybe rødder i det sandblandede muld på Røsnæs, gjorde det let for os at vælge navnet på vores lille vingård: STUB. For selv om vi kun har ’generobret’ ca. 20 ha af familiens besiddelser for ca. 200 år siden, er det alligevel lidt sjovt at trække trådene tilbage.

Især fordi min kære hustru, Karen B. Olsen, er 7. generation i den slægt, der i starten af1800-tallet frikøbte ’Kongestensgaarden’ nær Bjørnstrup på Røsnæs, fra netop Kalundborg Slots Ladegård, og derfor antager vi, at vores slægter har mødtes for ca. 7 generationer og ca. 200 år siden.

Vinmarker

Om STUB Vingaard

STUB Vingaard ejes og drives af Carl og Karen, og vi får i perioder god hjælp af familie og venner til at passe de ca. 1½ ha med vin og de ca. 5.500 vinstokke. Resten af arbejdet får vi stor hjælp til fra Danmarks største vingård: Dyrehøj Vingaard, der ligger kun ca. 3 km længere mod vest.

Vores første vinmark ’Trekanten’ med knapt 2.000 vinstokke af 3 sorter (Johanniter, Rondo og Solaris) blev plantet i 2017. Mark nr. 2 ’Strandbakken’ med godt og vel 2.000 vinstokke (alle Solaris) blev plantet i 2018. Og den nyeste mark ’Tårnbakken’ med ca. 1.500 vinstokke (alle Johanniter) blev plantet i maj 2020.

Det meste af Skambækgårdens i alt 18 ha er udlagt med græsfolde til vores heste (vi hedder i den sammenhæng Stutteri Valhalla), mens resten er beklædt med skov og krat, især på de stejle skrænter ned mod Kalundborg Fjord. Stutteri Valhalla blev grundlagt i 1983, og vi har dermed avlet walisiske ponyer og småheste i mere end 40 år og i mere end 5 heste-generationer.
Vi har specialiseret os i at avle Welsh Cobs, små stærke heste og store ponyer fra det bjergrige Wales, og vi har haft stor succes med avlen. I årtier har vi været det førende stutteri i Danmark, og internationalt har vi placeret som et af de absolut bedste stutterier i Europa (udenfor hjemlandet Storbritannien) f.eks. med Europachampionater og sejre ved internationale shows og med medalje ved Europamesterskaberne i ponydressur.  

Da vi etablerede STUB Vingaard i 2017, valgte vi, at vores vine skulle opkaldes efter nogle af de største profiler blandt vores heste -  for at binde ’fortiden’ på Skambækgården (= Welsh Cob stutteriet) sammen med ’fremtiden’ = vingården. Heldigvis har vi plads til at begge aktiviteter fortsætter sideløbende, men vi syntes, at det var spændende at binde de 2 aktiviteter og vores store interesser en anelse sammen.

”Sparkling Stallion” -  vores superbobler, er opkaldt efter dressurstjernen Valhallas Zorro, den sprudlende, sorte hingst, der bl.a. vandt medalje ved EM i ponydressur i 2017
”Mellow Mare” -  vores fuldmodne, top hvidvin, er opkaldt efter ’Dronningen af Valhalla’: avlshoppen Valhallas Victoria; som hende er den fyldig, dyb, fuldmoden og fuld af personlighed
”Pink Pony” -  vores sommerrosé er opkaldt efter vores første, hjemmeavlede Welsh Cob: hoppen Valhallas Erica; som hende er den smuk, charmerende og nærmest lyserød
”Yellow Yearling” -  vores lette, lyst strågule sommer-Solaris bliver opkaldt efter hingsten Valhallas Limelight, vores aktuelle avlshingst, der bærer næsten samme farve og stolte særpræg
”Foxy Filly” - bliver en besnærende sød dessertvin på Solaris. Den er opkaldt efter vores ’nye dronning’ på Valhalla, nemlig Valhallas Vanessa, der som unghoppe vandt stort set alt -  og alles hjerter, da hun er - ja, 'besnærende sød'...
Skambækvej 14
4400 Kalundborg