0

Om Røsnæs

STUB Vingaard er grundlagt i 2017 på ’Skambækgården’ ved Nostrup på sydsiden af halvøen Røsnæs, der med sine solrige, sandede, sydvendte skråninger ned mod Kalundborg Fjord danner den perfekte ramme for dyrkning af dansk vin.

Vinmarker

Halvøen Røsnæs er i disse år ved at udvikle sig til Danmarks vinland og rummer nu 4 vingårde, der tilsammen dyrker vin på ca. 15 ha. Og med en årlig produktion på over 60.000 flasker vin, står vinlandet Røsnæs for ca. 25% af den danske produktion af vin. Baggrunden er bl.a. den, at terræn og klima er helt ideelt til vindyrkning. Røsnæs blev for ca. 20.000 år siden skubbet op af isen som en ca. 15 km lang randmoræne med en god blanding af sand, sten, ler og kalk ovenpå det 50 mio. år gamle lag af plastisk ler, der evner at holde på store mængder af vand. De stejle, sydvendte skråninger ned mod Kalundborg Fjord er yderligere begunstiget af et mildt klima pga. havets effekt f.eks. ift. nattefrost.

Dertil kommer et varmere og mere tørt klima end gennemsnittet i Danmark; således har Røsnæs mindre regn og ca. 100 solskinstimer mere end landsgennemsnittet. Vinbønderne på Røsnæs har valgt at plante en række sorter, der er fremavlet i Tyskland og som egner sig til at vokse i Danmark. For selv om klimaet på Røsnæs er gunstigt, er der alligevel tale om en kortere og køligere sommer end den som f.eks. Middelhavslandene byder på, og derfor kan en række af de klassiske og velkendte druesorter ikke trives og modne i Danmark. De valgte sorter modner fint i en dansk sommer, og de er robuste og modstandsdygtige overfor svampeangreb som f.eks. meldug.

Skambækvej 14
4400 Kalundborg